Her çocuğun arada sırada eve moral bozucu bir not getirdiği olur. Bazen kendi üzüntüleri veya utançları doğru yola girmelerine yeter. Başka zamanlarda ise bunun bir alışkanlığın başlangıcı olmadığından emin olmak için ebeveynlerin müdahalesine ihtiyaç duyulabilir. Peki ya bu konuşmayı yapmak için en doğru zaman ne zaman? Ya da ne gibi şeyler söylenmeli?
İşte pediyatri uzmanı Dr. Courtney Nolan’dan bazı tüyolar:
1. Daha işin başındayken notların önemine değinin
Çocuğunuza beklentilerinizi anlattığınız o ilk konuşmanın gerekçesi kötü bir karne olmasın. Notların çocuğunuz için önemini günlük sohbetlerinizde de konuşun.
2. Mevzuya endişeyle yaklaşın, öfkeyle değil
Dr. Nolan, kötü bir not geldiğinde bunun üzerine konuşmak istiyor olsanız bile öfkelendiğinizi fark ettiğinizde sakinleşmek için bir süre geriye çekilmenizi öneriyor. Unutmayın ki önemli olan bundan sonra ne olacağı. Geçmişi değiştiremezsiniz.
3. Çocuğunuzu aldığı nottan ayrı tutun
Çocuğunuzun aldığı nottan memnun olmasanız da onu sevdiğinizi bildiğinden emin olun. Her ne kadar notlar önemli olsa da başarıyı ölçmenin başka yollarının da olduğunu aklınızdan çıkarmayın. “Düşük performansın sebebini ortaya çıkarmanız problem büyümeden önüne geçmenize yardımcı olacaktır.”
4. Soru sorun
Çocuğunuzun kötü notu veya karneyi neden aldığını bilmek isteyeceksinizdir. Okulda yolunda gitmeyen bir şeyler mi var? Veya evde? Sadece çalışmadığı için mi? Yapmadığı ödevler mi vardı? Arkadaşlarıyla çok mu vakit geçiriyor? “Düşük performansın sebebini ortaya çıkarmanız problem büyümeden önüne geçmenize yardımcı olacaktır.” diyor Dr. Nolan.
5. Öğretmeniyle konuşun
Öğretmeninin söyleyecekleri daha fazla yardıma ihtiyacı olup olmadığını veya çocuğunuzun bir öğrenme bozukluğunun belirtilerini gösterip göstermediğini açığa kavuşturmaya yardımcı olacaktır.
6. Çocuğunuzun öğrenmeyi sevmesini istiyorsanız bilmelisiniz ki ödüller ve cezalar işe yaramaz
Kendi eğitim seviyeniz ne olursa olsun okumayı destekleyin. Eğer öğrenmeyi zevkli bir hale getirirseniz çocuklar öğrenmeyi sevdikleri için ellerinden geleni yapacaklardır. Bu, uzun vadede cezalandırılma korkusundan çok daha iyi bir motivasyon faktörü olur.
7. Baskıya dikkat edin
Endişeli ve ilgili bir ebeveyn olmak iyi bir şey. Ancak çocuğunuzu not konusunda başkalarıyla yarışmaya teşvik etmeyin. “Çocuklar yalnızca kendileriyle yarışmalı ve ellerinden gelenin en iyisini yapmalıdırlar.” diye önemle belirtiyor Dr. Nolan. Baskı depresyona, uykusuzluğa ve başka ciddi sorunlara yol açabilir.
8. İlk önce en basit adımları atın
Çocuğunuzun organizasyon becerilerini gözden geçirin. Televizyona sınır koyun. Güzel bir ders çalışma ortamı sağlayın ve ödev yapma zamanları belirleyin. Çocuğunuzun programına gereğinden fazla ders dışı aktivite sığdırmamaya dikkat edin.
Bütün çocuklarımıza iyi tatiller dileriz.
Kaynak ; Cleveland Clinic