Çölyak hastalarının ufak dikkatsizliklerine çare bulunuyor mu?
İnsanlar üzerinde test aşamasında olan yeni bir ilaç, glutensiz beslenmesine rağmen fark etmeden gluten tüketen; daha sonra bağırsak ağrısı ve ishalden yakınan çölyak hastalarına umut oldu. Biliminsanları, bağışıklık sisteminin haberci moleküllerinden interlökin 15’i engelleyen AMG 714 antikorunun, gluten tüketen çölyak hastalarında görülen semptomları azalttığını ortaya koydu. Ancak uzmanlar, bu keşif üzerine geliştirilen ilacın sadece az miktarla gluteni tolere edebileceği, bu hastaların ilaç alarak çok miktarda gluten tüketemeyeceği konusunda uyarıyor.
Test Aşamasındaki İlaçlar, Glutensiz Beslenen Çölyak Hastalarında Glutenin Etkilerini Düşürecek
İnsanlar üzerinde test aşamasında olan yeni bir ilaç, glutensiz beslenmesine rağmen fark etmeden gluten tüketen; daha sonra bağırsak ağrısı ve ishalden yakınan çölyak hastalarına umut oldu. Çölyak hastalığında biyolojik bağışıklık çalışmasıyla bulunan bilgiler, Sindirim Hastalıkları Haftası 2018’de paylaşılacak.
Çölyak hastaları sık sık, fark etmeden de olsa gluten tüketebiliyor. Bu durum çölyak hastalarında bağırsak ağrısı ve ishal gibi boşaltım hasarlarına sebep oluyor. Biliminsanları, bağışıklık sisteminin haberci moleküllerinden interlökin 15’i engelleyen AMG 714 antikorunun, gluten tüketen çölyak hastalarında görülen semptomları azalttığını ortaya koydu.
Çalışma Bulguları:
Ancak uzmanlar, bu keşif üzerine geliştirilen ilacın sadece az miktarla gluteni tolere edebileceği, bu hastaların ilaç alarak çok miktarda gluten tüketemeyeceği konusunda uyarıyor. Amgen’in Danışmanı ve araştırmanın direktörü Doktor Fransisco Lean, “Çapraz bulaşma yiyeceklerin işlenmesi ve paketlenmesi sırasında; besinler pişirilirken ya da etiketlerdeki bilgilendirmenin yetersizliği sebebiyle gerçekleşebilir. Bu ilaçla glutensiz beslenen çölyak hastalarının, yanlışlıkla gluten tüketmeleri durumunda karşılaştıkları semptomları azaltmayı umuyoruz.” dedi.
Çalışma Şekli:
Bu rastgellenmiş, çift kör, plasebo kontrollü çalışmada; çölyak hastalarında 2 doz AMG 714 (150 mg ve 300 mg) ve plasebonun etkileri karşılaştırıldı. İlaç 6 kez, deri altına enjekte edildi. İkincil dizi hastalar yüksek dozda, yani 10 hafta boyunca günde yaklaşık 2,5 gram gluten aldı. Mukozal körelimi bulunan bir diğer hasta alt grubunda tuhaf dışkı görüldü; idrardan gluten tespiti testlerinde, glutensiz beslenmelerine rağmen gizli gluten alımı tespil edildi.
Çalışma Sonuçları:
Sonuçlara göre AMG 714’nin uygulandığı grupta glutenin tetiklediği sonuçların, plaseboya kıyasla daha fazla düştüğü tespit edildi. AMG 714 gluten kaynaklı mukoza hasarını tamamen engelleyemese de, çalışmanın sonunda, boşaltım sistemindeki iltihaplarda azalma sağladı. Semptomlardaki azalma hastaların beyanlarıyla, özellikle de 300 mg doz alanların tecrübelerine göre elde edildi. Plasebo kullananlarda ishal artarken bu durum ilaç kullananlarda görülmedi. 12. haftada 300 mg ilaç alan hastaların hiçbiri hastalık semptomlarında artış beyan etmedi. Diğer yandan plasebo kullananların üçte birinin semptomları arttı. Gluten almayan grupta, yanlışlıkla gluten tüketimine bağlı herhangi bir semptom gözlemlenmedi. Çalışma boyunca yanlışlıkla gluten tüketimine bağlı olarak ortaya çıkan şikayetlerin çoğu ağrı, baş ağrısı, üst karın bölgesinde tepki ve ağrı, üst karın bölgesinde enfeksiyon oldu. Enjeksiyon yeri dışında doza bağlı olarak bir değişim gözlemlenmedi.
“Glutensiz beslenme bugüne dek çölyak hastaları için tek tedavi yolu idi. Ancak gluteni tamamen ve sonsuza dek hayatınızdan çıkarmak neredeyse imkansız.” diyen Finlandiya’nın Tampere Üniversitesi, Tıp ve Biyolojik Bilimler Profesörü Marrku Maki, “Glutensiz beslenen çölyak hastalarının yaklaşık olarak yarısı, mukoza enfeksiyonu ve hasarı, ayrıca bunlara bağlı dolaylı rahatsızlıklardan muzdarip olmaya devam ediyor. Bu sebeple gizli glutenin sonuçlarını engellemek amacıyla ilaç geliştirmek için çalışmaya devam ediyoruz.” diyor.
Sıradaki Adımlar:
Doktor Leon ve ekibi AMG 714’ün inatçı tip 2 çölyak hastalığı ve bazı hastalarda çölyak ile karşılaştırılan bağırsak lenfoması üzerine etkilerini de araştırdı.
Kaynak : https://www.sciencedaily.com/releases/2018/05/180522082125.htm