İnsanlara, enfekte olmuş sineklerin ısırmasıyla geçebilen bir alfavirüs olan Chikungunya, yüksek ateş, kilo kaybı, eklem ağrıları ve eklem iltihabına yol açıyor. Virüsün şimdilik bir tedavisi yok. Ancak biliminsanları insan ve bazı hayvanların hücrelerinde, Chikungunya virüs enfeksiyonu ve onunla bağlantılı hastalıklara çare olabilecek bir molekül keşfetti. Molekülün ismi Mxra8. Bu hastalık için geliştirilen ilaçlar özellikle bu geni hedef alırsa, tedavi mümkün olabilir.
ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü Araştırmacıları, Chikungunya’nın Tedavisini Keşfetti
Natur dergisinde yer verilen yeni araştırmaya göre biliminsanları, insan ve bazı hayvanların hücrelerinde Chikungunya virüs enfeksiyonu ve bununla bağlantılı hastalıklara karşı savaşan ilaçların hedefi olabilecek bir molekül keşfetti. Araştırma, ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü ve Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü tarafından desteklenen Washington Üniversitesi biliminsanları tarafından gerçekleştirildi.
Chikungunya alfavirüsü insanlara, enfekte sineklerin ısırması sonucunda bulaşıyor. Şu anda bu enfeksiyonun bir tedavisi yok. Bu virüs yüksek ateş, kilo kaybı, eklem ağrıları ve eklem iltihabına yol açabiliyor. Chikungunya 1950’de, ufak salgınlar halinde Afrika, Asya, Avrupa ve Hint ile Pasifik okyanuslarında görülmesiyle keşfedildi. 2013’te virüs Amerika’ya da yayıldı ve o günden bu yana belirli bölgelerde salgınlara sebep oldu.
Yapılan araştırmada biliminsanları, insanların hangi durumlarda Chikungunya virüsüne karşı daha az dayanıklı olduğunu saptamaya çalıştı. CRISPR-Cas9 gen düzenleme aracını kullanan araştırmacılar, Chikungunya virüsü ve ilintili diğer virüsleri içeren hücrelere girişte anahtar görevi gören Mxra8 molekülünü keşfetti. Laboratuvarda biliminsanları, insan ve fare genlerini değiştirip, Mxra8’i yeniden düzenleyerek; Chikungunya virüsünün etkisini düşürmeyi başardı. Araştırmacılar ayrıca sağlıklı ve Chikungunya virüsü ya da O’nyong-nyong virüsü taşıyan farelere, Mxra8’e karşı savaşan antikorlar da tatbik etti. Antikor verilen farelerin virüs enfeksiyon seviyelerinin daha düşük olduğu, bununla bağlantılı ayak şişmesi sorununun da çok daha az görüldüğü saptandı.
Bu bulgulara ek olarak, gelecekte gerçekleştirilecek olan çalışmalar, Chikungunya virüsünün Mxra8 ile nasıl bir etkileşime girdiğine ışık tutacak. Araştırmalar, alfavirüslerden kaynaklanan hastalıkları tedavi edecek ilaçların geliştirilmesine katkıda bulunabilir.
Kaynak : https://www.sciencedaily.com/releases/2018/05/180521131734.htm