Epilepsi ve anksiyeteye çözüm bulundu mu?
Kaliforniya Üniversitesi’nden araştırmacılar, sinirtaşıyıcı temelli iletişimde yeni bir yöntem keşfetti. Keşifle birlikte beyin sinyallerinin işleyişi üzerine dogmalar sorgulanırken; epilepsi, anksiyete ve kronik ağrı gibi bazı rahatsızlıkların tedavileri için yepyeni yollar açılıyor.
Voltaj kapılı potasyum kanalları, bilişsel uyarılmayı kontrol eden merkezler açığa çıkarıyor. Daha daha anlaşılır bir dille beyin hücreleri, sinirtaşıyıcı adında belli kimyasallar salgılayarak iletişim kuruyor. Bu kimyasallar belirli yerlere, alıcılara ya da komşu hücrelere giderek uyarılmayı sağlıyor ya da engelliyor; hatta ufak elektrik akımları açığa çıkarıyor. Yani yaşadığımız herhangi bir heyecanın da, epilepsi nöbetlerinin de sorumlusu onlar.
Biliminsanları bu sinirtaşıyıcılarının hangi alıcıya ne için gittiğini çözebilirse, hücrelerin davranış şeklini de yönetebileceklerini keşfetti. Hatta sinirtaşıyıcılarının yaptığının aynını yaparak insan beynini kontrol edecek ilaçlar dahi geliştirilebileceği düşünülüyor. Söz konusu sinirtaşıyıcılardan biri de Gamma aminobütirik asit, kısaca GABA. Kaliforniya Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, özellikle GABA’yı ele alıyor. Özellikle beyindeki M-kanalları’nın, GABA salınımıyla kontrol edildiği düşünülüyor.
Kaynak : http://www.som.uci.edu/news_releases/GABA-neurotransmitter-communication.asp