Nedir? Ne Zaman Düşünülmesi Gerekir?
Bazen kendinizi sorunlarınızla başa çıkamayacak kadar çok bunalmış hissediyor musunuz? Öyleyse yalnız değilsiniz.
Amerikan Ulusal Ruh Sağlığı Enstitüsüne göre, Amerikalı yetişkinlerin dörtte birinden fazlası hayatlarının bir döneminde depresyon, anksiyete veya başka bir zihinsel bozukluk yaşıyor. Önemli bir kesimin ciddi hastalıklarla başa çıkma, kilo verme ya da sigarayı bırakma gibi sorunlar için yardıma ihtiyacı var. Bir diğer kesim ise ilişki sorunları, iş kaybı, sevilen birinin ölümü, stres, madde bağımlılığı ya da diğer sorunların üstesinden gelmeye çalışıyor. Sorunlar zaman zaman yorucu ve başa çıkması zor bir hal alabilmekte.
Psikoterapi nedir?
Bir psikolog böylesi sorunların üstesinden gelmenize yardımcı olabilir. Psikologlar psikoterapi aracılığıyla her yaştan insanın daha mutlu, daha sağlıklı ve daha verimli hayatlar yaşamasına olanak sağlar.
Psikoterapide psikologlar, insanların daha sağlıklı ve daha etkili alışkanlıklar geliştirmelerini sağlamak için bilimsel olarak onaylanmış prosedürleri uygular. Psikoterapiye yönelik bireylerin sorunlarını çözmesine yardımcı olan çok çeşitli yaklaşımlar vardır.
Psikoterapi, birey ve psikolog arasındaki ilişkiye dayanan işbirlikçi bir tedavi yöntemidir. Diyaloğa dayalı olarak, tarafsız ve yargılayıcı olmayan biriyle açıkça konuşmanıza izin veren destekleyici bir ortam sunar. Siz ve psikoloğunuz, sizi iyi hissetmekten alıkoyan düşünce ve davranış kalıplarını belirlemek ve bunları değiştirmek için birlikte çalışacaksınız. Tedaviniz sona erdiğinde yalnızca sizi buraya getiren sorunu çözmüş olmakla kalmayacak, aynı zamanda gelecekte oluşabilecek zorluklarla daha iyi başa çıkabilmek için yeni beceriler de edinmiş olacaksınız.
Psikoterapiyi ne zaman düşünmelisiniz?
Psikoterapiyi birçok yanlış öz yargı nedeniyle, denemekten kaçınıyor olabilirsiniz. Efsaneler yerine gerçekleri biliyor olsanız dahi bunu deneme fikri sizi tedirgin edebilir.
Bu tedirginliğinizi yenmek size hayat kalitenizi yeniden kazandırabilir. Bazı insanlar uzun zamandır depresif, kaygılı ya da öfkeli hissettikleri için psikoterapiye başvurur. Bazıları duygusal veya fiziksel iyiliklerine müdahale eden kronik hastalıkların çözümü için yardım ister. Bazılarıysa, çözümü için yardıma ihtiyaç duydukları kısa vadeli sorunlar yaşayabilir. Boşanma sürecinden geçmek, boş yuva sendromu ile yüzleşmek, yeni bir iş nedeniyle bunalmış hissetmek ya da bir aile üyesinin ölümünün yasını tutmak bu sorunlara örnek olabilir.
Terapi almanızı gerektiren bazı belirtiler şu şekildedir:
- Uzun zamandır bunaltıcı bir çaresizlik ve üzüntü hissediyorsanız,
- Kendi çabalarınıza ve aileniz ile arkadaşlarınızın yardımına rağmen sorunlarınız düzelmiyor gibi görünüyorsa,
- Görevlerinize konsantre olmakta veya diğer günlük aktiviteleri yerine getirmekte zorluk çekiyorsanız,
- Aşırı endişeleniyor, en kötüsünü bekliyor ya da sürekli gergin hissediyorsanız,
- Aşırı alkol almak, uyuşturucu kullanmak ya da agresif olmak gibi eylemleriniz size veya başkalarına zarar veriyorsa.
Kaynak https://www.apa.org/topics/psychotherapy/understanding