Erkek Giyiminde “Bazen, Her Zaman, Asla” Kuralı Nereden Geliyor?
Takım elbise giyerken her zaman, iki veya üç düğmeli yelek ve ceket için alt düğmeyi iliklemeyin! Üç düğmeli bir yelek veya ceketten bahsediyorsak; üst düğme “BAZEN”, orta düğme “HER ZAMAN” iliklenmeli, alt düğme ise “ASLA”! Tek düğmeli ceket ise kural basit: “HER ZAMAN”.
Bu kuralı bilenler biliyor, bilmeyenleri de uyarıyor, bilmeyenler de ceketlerinin alt düğmelerini iliklemiyor. Üstelik alt düğmesi iliklenmeyen ceketler herkeste benzer biçimde durmuyor, tercih edilesi bir görüntü vermese bile o alt düğme iliklenmiyor.
Kullanılmayacaksa erkek ceketlerinde alt düğme ve ilik neden var?
Gelenek, 1900’lerin başlarına, çok şişman bir krala, Kral Edward VII’ye kadar uzanıyor.
Galler Prensi Kral Edward VII, takım elbiselerin moda olduğu zamanlarda, çok şişman olduğu ve yeleğinin üzerine daha iyi oturması için alt düğmeyi iliklemiyor. İngiliz mahkemesi – ve nihayetinde İngiltere ve İngiliz kolonilerindeki herkes – ona olan saygısından dolayı ceket ve yeleklerinin alt düğmelerini de iliklemeyi bırakıyor.
Her ne kadar Oxford Sözlüğü, bu trendin “Britanya’da ve imparatorlukta takip edildiğini, ancak Avrupa’da veya ABD’de izlenmediğini” belirtiyor olsa da günümüzde, Türkiye’de bile ceketlerin alt düğmesinin açılması “erkek giyim kodu” olarak uygulanıyor.
Kimine göre bir “şehir efsanesi” olan kuralın bu çıkış noktası; “Edward teorisi”, 1952’de tahta çıkması ile 1989’da emekli olması arasında, yaklaşık kırk yıl boyunca Kraliçe II. Elizabeth’in resmi terzisi olan İngiliz moda tasarımcısı Sir Hardy Amies tarafından doğrulanıyor. Bir gün Amies’in seminerini izleyen bir katılımcı, Amies’e yelekler hakkında ve yeleklerin (ceketler gibi) alt düğmelerinin neden açık bırakılması gerektiğini soruyor. Amies, geleneğin Edward’a atfedildiğini söylüyor.
Özetle 100 yıldan daha uzun zaman önce ömrünü tamamlamış bir İngiliz kralına “saygı”, günümüzde hala devam ediyor ve erkek giyiminde “kural” olarak kabul görüyor. Nedenini bilen ise çok az…