Deprem gibi doğal afetler, okullar, hastaneler ve işletmeler gibi kurumların çalışanları da dahil olmak üzere ilgili herkes için son derece travmatik olabilir ve depresif bir ruh haline yol açabilir.
Bir kuruluştaki her bir kişi, bir felakete farklı şekilde yanıt verebilir ve bu felaketten sonra farklı yöntemlerle iyileşebilir. Kurum, çalışanlarının psikolojik olarak desteklenmesini ve potansiyel olarak travmatik bir felaketten kurtulmak için gereken kaynaklara sahip olmasını sağlamalıdır. Psikolojik ilk yardım (PFA), “acı çeken ve desteğe ihtiyacı olabilecek bir insana; insani, destekleyici bir yanıttır.”
Psikolojik ilk yardım, travmatik bir olaydan etkilenen insanlara yardım etmenin bir yoludur. İyileşme süreci için gerekli desteği sağlar. Aynı zamanda insanların kendilerini güvende hissetmelerini ve kendi başlarına normale dönmelerine yardımcı olur.
Bir yönetici veya ekip lideri olarak, bu zor zamanda çalışanlarınıza destek vermeniz çok önemlidir. İşte kurum yöneticilerinin deprem gibi bir afet sonrasında çalışanlarını destekleyebilecekleri bazı yollar:
Düzenli ve çift yönlü iletişim kurun
Depremden sonra, çalışanlarınızla düzenli ve interaktif iletişim kurarak onları hem depresif veya kaygılı ruh halinden çıkış yöntemleri; hem de kurumunuzun afet durumundaki güvenlik planları hakkında bilgilendirmeniz önemlidir. İmkanlarınız doğrultusunda bu konuda eğitici bir atölye çalışması; kurum içi bir seminer oldukça faydalı olabilir.
Afete hazırlık konusunda eğitim verin
Kurum yöneticileri, gelecekteki doğal afetlerde ne yapacaklarını bilmelerine yardımcı olmak için, çalışanlara afete hazırlık konusunda eğitim vermelidir. Bu eğitim, güvenli tahliye yollarının belirlenmesini, acil durum kitlerinin hazırlanmasını ve acil bir durumda nasıl iletişim kurulacağını bilmeyi içerir.
Bir afet müdahale planı oluşturun
Kurum yöneticileri, deprem veya başka bir doğal afet durumunda atılması gereken adımları özetleyen bir Afet Müdahale Planı oluşturmalıdır. Plan, binayı tahliye etme, tıbbi bakım ve destek hizmetleri sağlama, çalışanlar ve aileleriyle iletişim kurma protokollerini içermelidir.
Sağlık durumlarını kontrol edin
Deprem sonrasında kurum yöneticilerinin yapabileceği en kritik şeylerden biri çalışanlarının sağlık durumunu kontrol etmektir. Bu kontrole fiziksel, duygusal ve zihinsel sağlık halleri dahildir. Yöneticiler, çalışanlarının gerektiğinde tıbbi bakım ve destek hizmetlerine erişebilmelerini sağlamalıdır.
Güvenli bir çalışma ortamı sağlayın
Kurumunuz depremden zarar gördüyse, çalışanlar iş yerine dönmeden önce çalışma ortamının güvenli olduğundan emin olmak çok önemlidir. Yöneticiler, çalışanların geri dönmesinin güvenli olduğundan emin olmak için binanın ve sistemlerinin kapsamlı bir değerlendirmesini yapmalıdır.
Esnek çalışma düzenlemeleri sunun
Deprem sonrasında birçok çalışan kişisel ve ailevi acil durumlarla uğraşıyor olabilir. Uzaktan çalışma veya esnek programlar gibi esnek çalışma düzenlemeleri sunmak, çalışanların iş ve kişisel sorumluluklarını dengelemelerine yardımcı olabilir.
Çalışanlarınız, bir afetzede olmasalar bile, içine düştükleri olumsuz psikolojik atmosferden kurtulabilmeleri için “iyileştirici” faaliyetlere, bazı sosyal veya kültürel etkinliklere ihtiyaç duyabilirler. Bu tür olanakları ve zamanı temin etmek, onları destekleyecektir.