Ramazan ayı boyunca oruç tutulması nedeniyle öğün sayısındaki azalma ve beslenme.
alışkanlıklarındaki değişiklikler bayramda normal yeme düzenine geçerken daha fazla.
yemek yeme eğilimine neden olabilir. Bu durum kilo artışına sebep olmasının yanı sıra;
kalp, böbrek, karaciğer, şeker hastalığı ve yüksek tansiyon rahatsızlığı olan kişilerde sağlık sorunlarına neden olabilir. Metabolizma hızının yavaşlaması, sindirim sistemi rahatsızlıkları gibi şikayetleri de meydana getirebilmektedir.
Özellikle diyabet, tansiyon, kalp rahatsızlığı, böbrek problemleri olanların ve diyet yapanların bayram süresince diyetlerine dikkat etmeye devam etmeleri çok önemlidir.
Bayramda özen gösterilmesi gereken noktalar:
- Ramazan ayının sonlanması ile beraber tüketilecek yiyeceklerin miktarını aniden arttırmayınız. Öğün aralarını en az 2 en fazla 4-5 saat olacak şekilde düzenleyiniz.
- Ramazan Bayramı boyunca tatlı, çikolata tüketimine dikkat edilmeli, çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır
- Tatlı tüketmek çok isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercihe dilmelidir.
- Bayram boyunca; çay, kahve, meşrubat tüketiminin artması su tüketimini ikinci plana atmaktadır. Düzenli bir sindirim sistemi ve metabolizmayı canlandırmak için günde 8-10 bardak su içmeyi unutmayın.
- Özellikle yaşlılar ve tansiyon hastaları gün boyu kahve ve çay tüketimlerine dikkat etmeli, günde 2 fincandan fazla kahve tüketmekten kaçınmalıdırlar.
- Bayram ziyaretlerinde yakın mesafelere yürüyerek gidebilir, asansör yerinemerdiven kullanabilirsiniz. Fiziksel aktivitenizi arttırmak oruç nedeniyle azalan metabolizma hızının artmasına yardımcı olacaktır.
Yaptığınız tatlı kaçamaklarını denklemek için;
1 dilim baklava( 40gr) = 200 kkal
1 dilim baklava= 2 dilim ekmek+ 1 porsiyon meyve
1 dilim baklava= 2 porsiyon meyve+ 2 tam ceviz+ 1 dilim ekmek
1 dilim baklava= 20 küp şeker
1 dilim baklava = 45dk yürüyüş
1 dilim baklava= 30 dk koşu
1 dilim baklava = 1 saat dans etmek seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.
Diyetisyen Nisa Sakar