Bayram sevincini en çok çocukların yüzlerindeki gülümsemelerle yaşıyoruz. Bayram, toplumsal bağları güçlendirirken çocukların sağlıkla gelişimlerine de hizmet ediyor. Kuşaktan kuşağa akrabalar ve arkadaşlarla keyifli birliktelikler, sohbetler, çocukların sosyalleşmesi üzerinde önemli rol oynuyor.
Bayram, çocuklar için; yeni giysiler, gıcır gıcır ayakkabılar, para harcama özgürlüğü sunan bayram harçlıkları, gönlünce şeker ve tatlı özgürlüğü, belki yeni bir oyuncak, yaramazlıklara karşı daha fazla hoşgörü, oyun ve eğlence olanakları demek.
Bir bayram gününde çocuk, her hangi bir gündekinden çok daha fazla kişiyle bir arada olur. Bazı çocuklar bundan sıkılıyor olsa da bu, kendilerini daha iyi ifade edebilme becerilerini geliştirir. Misafirlere şeker, çikolata ikramı, genellikle çocuklara verilen bir görevdir. İkramı yapan çocukta paylaşma duygusu ve saygılı davranış normları gelişir. Çok samimi olmadığı akraba çocukları ile oyun oynamak, zaman geçirmek durumunda kalan çocuklarda, diyalog kurma becerisi, hatta tahammül yeteneği de güçlenir.
Birçok yerde, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları gibi hizmet grupları, çocuklara yönelik aktiviteler düzenliyor. Çocuk tiyatroları, müzikli gösteriler, interaktif eğlenceler çocuklar için bayram keyfini taçlandırır.
Bazen aileler, bayramı bir tatil fırsatı olarak değerlendirmek isterler. SeyahatleriNDE çocuklar için aktivitelerin olduğu yerleri seçerler. Bu seçenekte de bayram, yine çocuk için hem eğlence, hem de ailesi ile kaliteli zaman geçirme fırsatı sunar.
Bazen de; başka kentlerde veya kırsal yerleşimlerde yaşayan kentli çekirdek aileler, bayramı aile büyüklerinin yanında geçirmek ister. Bu kez çocuk, hem geniş aile ilişkilerini tanımış olurken, hem de doğayla ve farklı kültürlerle yakınlaşır.
Bayramda evde veya ziyaret için gidilen yerlerde yemekler hep çocukların da seveceği seçeneklerdedir ve tatlı eksik olmaz. Bayram münasebeti ile şekerleme ve tatlılarda limitler esnetilir. Tüm bunlar çocukları mutlu eder ama bayramda çocukların sağlıklı beslenmesi tamamıyla göz ardı edilmemelidir. Zira aşırı şeker tüketimine bağlı olarak sadece ağız ve diş sağlığı bozulmaz, mide ve bağırsak hassasiyeti sorunlarıyla da karşılaşılabilir. Çocukların mutluluğu ve sağlığı arasındaki dengeyi korumak gerekir.