Bahar Coşkusunu, Bahar Sıkıntısına Dönüştürebilir
İlkbahar… Doğanın kış uykusundan uyandığı, ağaçların çiçeğe durduğu, coşkunun mevsimi… Ama aynı zamanda da mevsimsel alerjisi olan milyonlarca insan için hapşırma, burun akıntısı veya tıkanıklığı, ciltte kaşıntı, gözlerde kızarıklık ve diğer rahatsız edici alerjik semptomlar anlamına gelir. Saman nezlesi ve alerjik rinit olarak da adlandırılan mevsimsel alerjiler bahar coşkusunu, bahar sıkıntısına dönüştürebilir.
Alerjik rinit veya saman nezlesi olarak da bilinen mevsimsel alerji semptomları, havadaki tahriş edici maddeler veya alerjenlerin gözlere, buruna ve boğaza girerek alerjik reaksiyona neden olduğunda ortaya çıkar.
Mevsimsel alerjiler, diğer alerji türleri gibi, vücudun bağışıklık sistemi çevredeki bir şeye aşırı tepki verdiğinde, en çok ilkbaharda, ağaçların ve bitkilerin tozlaştığında gelişir. Yağmurlu bir bahar ayrıca bitkilerin hızlı büyümesine neden olur ve küf artışına yol açarak semptomların sonbahara kadar sürmesine neden olabilir.
Cleveland Clinic Alerji Uzmanlarından İmmünolog Frank Eidelman, iklim değişikliğiyle birlikte bahar tozlaşmasının son 10 ila 20 yılda daha da kötüleştiğini söylüyor. Eidelman “Mevsimler ısındıkça daha fazla polen, daha uzun ve daha yoğun tozlaşma süreçleri görüyoruz. Bu dünya çapında bir trend gibi görünüyor”diyor.
Polenler, aslında sadece bir ilkbahar sorunu değildir. Ilıman iklimlerde üç temel polen mevsimi görülür: İlkbahar (ağaç poleni), yaz (çim poleni) ve sonbahar (ot poleni ve küf).
Mevsimsel alerjisi bulunan kişilerin semptomları veya semptomların şiddetini azaltmak için alabileceği bazı önlemler vardır.
Çiçek tozları, yani polenler genellikle sabah saatlerinde daha yoğundur. Kuru ve rüzgârlı günlerde, dışarıya çıkmamak, özellikle park ve bahçelerden uzak durmak riski azaltacaktır. Böyle zamanlarda dışarıya çıkmak gerektiğinde maske kullanımı da bir çözümdür. Dışarı çıkmak için en iyi zaman, havadaki polenlerin temizlenmesine yardımcı iyi bir yağmurdan sonra olabilir. Yağmur polenleri yıkar, ancak yağmurdan sonra polen sayısı hızla artabilir. Çim biçilen yerlerden uzak durmak gerekir. Eve gelindiğinde dışarıda giyilen kıyafetleri çıkarıp duş almak, polenlerin evin içine taşınmasını engelleyecektir. Tabii ki polenleri evden uzak tutmak için yapılması gerekenler bununla sınırlı değildir. Çamaşırları dışarıya asmamak ve kurutucu kullanmak, rüzgarlı ve polenin yoğun olabileceği günlerde pencere açmamak, klimalarda yüksek verimli filtre kullanmak ve bu cihazların filtre değişim veya temizliği periyotlarına dikkat etmek, özellikle yatak odalarında hava temizleyici kullanmak, halıları ve döşemeleri elektrik süpürgesiyle düzenli süpürmek, evcil hayvanların temizlik ve bakımını ihmal etmemek, polenleri evden uzak tutmanın diğer yolları arasındadır. Benzer biçimde arabanın içinde de pencere açmak yerine klima kullanımını tercih etmek, polenlerden kaçınmak için gerekli bir önlemdir.
Ancak bu gibi önlemlerin yeterli olmadığı, alerjik semptomların şiddetli olduğu durumlarda uzmanından sağlık hizmeti almak gerekecektir. Sağlık uzmanı, belirtileri tam olarak hangi alerjenlerin tetiklediğini öğrenmek için cilt testleri veya kan testleri yaptırılmasını önerebilir. Bu testler, alerji tetikleyicilerden kaçınmak için hangi adımların atılması gerektiğinin ve hangi tedavilerin en iyi sonucu vereceğinin belirlenmesine yardımcı olabilir. Antihistaminikler, burun spreyleri ve dekonjestanların kullanımı için uzman hekimlere başvurmak gerekecektir. Hepsinden önemlisi, bireysel olarak alınacak önlemlerle, tıbbi önlemler mutlaka ayırt edilmelidir.